Djeca otvorila drugi street art festival

U Herceg Novom je započeo je drugi Street art festival, a prvog dana je oslikan zid uz stepenište koje vode ka Osnovnoj školi „Dašo Pavičić“, a danas su svoj mural započeli mališani u vrtiću Naša radost na Toploj.

Obje akcije rezultat su saradnje Sekretarijata za kulturu i obrazovanje i Hercegnovskog strip festivala. Načelnica sekretarijata Ana Zambelić Pištalo kaže da je osnovna namjera da se i djeca i predškolci uključe u ovu zanimljivu i korisnu manifestaciju.

“Željeli smo da i najmlađima ukažemo da javni prostor, prostor u kojima oni borave može da se oplemeni. Vjerujem da je ovo početak dobre saradnje i da će naredni Street art festivali biti unaprijeđeni posebno u ovom dijelu. Srednjopškolci će oslikati zid u dvorištu njihove škole, a nagrađeni na konkursu Sekretarijata Mato Uljarević i Iva Marinović oslikaće zid na Dubravi”, kazala je ona.

Street art je osnovan 2016. godine na inicijativu Nikše Grgurevića, a sada se nadograđuje kroz nova festivalska izdanja i sadržaje.

Vaspitačica u vrtiću Naša radost, Tamara Živanović ocjenjuje akciju fantastičnom.

“Ovo je divan projekat oslikavanja jednog našeg zida u dvorištu. Djeca su jako zainteresovana i vole ovakve akcije i u potpunosti uživaju. Zaista se trudimo da oni budu spremni i za ovakve projekte i za za školu. Dajemo maksimum da se lijepo provode u vrtiću, da nauče djele, da budu drugari, da se druže i postanu dobri sugrađani našeg grada”, kaže Živanović.

Autori murala u blizini škole su Nikola Ćurčin i Stevan Subić, mališanima je u vrtiću podršku dala profesorica Ksandra Popovića a sa srednjoškolcima je sarađivala u izradi njihove zidne slike.

Tokomfestivala, do 15. septembra muralom Herceg biće uljepšan zid na Dubravi. Slikaće ga autori Mato Uljarević i Iva Marinović. Njihovo rješenje odabrano je kao najbolje na Konkursu, koji je raspisao Sekretarijat za kulturu i obrazovanje.

Izvor: Radio Herceg Novi