Gradsko pozorište Podgorica u subotu u Gradskoj biblioteci Herceg Novi

Ružno pače

Gradsko pozorište Podgorica i Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi obilježiće zajedno, u subotu, 2. aprila zajedno Međunarodni dan knjige za djecu, u cilju promovisanja dječje književnosti i popularisanja čitanja, stvaranja i proučavanja knjiga za djecu, od kojih su mnoge dramatizovane ili su poslužile kao literarni predložak dramskom tekstu za pozorišne predstave širom svijeta.

Hercegnovska biblioteka će ugostiti glumca Gradskog pozorišta Podgorica – Dejana Đonovića, u ulozi čuvenog pisca bajki, Andersena.

Djeca koja od 9 do 12 časova posjete Biblioteku, kao i učesnici redovnih subotnjih programa u Biblioteci – Igrom do knjige i Čitam, maštam, stvaram…, glumac će u liku Andersena iz predstave u produkciji Gradskog pozorišta Ružno pače pričati o životu i plodonosnom književnom radu ovog omiljenog autora bajki za djecu, H.K. Andersena.

Daleke 1967. godine UNESCO je 2. april ustanovio kao dan slavljenja dječije knjige jer je tog datuma 1805. godine rođen danski književnik Hans Kristijan Andersen, čije bajke vole i čitaju generacije mališana.