Počinje Ljetnja škola nauke


Na Ivanovim Koritima danas počinje Ljetnja škola nauke kao dio XI Istraživačke stanica Lovćen, a koje organizuje Fondacija za promovisanje nauke PRONA.

Ljetnja škola nauke trajaće do subote, 11. avgusta nakon čega će uslijediti drugi dio istraživače stanice, istraživački kamp Planeta u tvojim rukama, do utorka 14. avgusta.

Najbolji učenici iz svih krajeva Crne Gore imaće priliku da kroz predavanja, radionice, eksperimentalne praktikume, aktivni samostalni rad, kvizove, panel diskusije i izlete upoznaju izazove savremene nauke i tehnologije i osnove istraživačkog rada.

“Ljetnja škola nauke, kroz koju je tokom posljednjih jedanaest godina već prošlo preko 600 mladih talenata, uz učešće preko 300 predavača iz zemlje i svijeta, unaprjeđuje naučnu pismenost mlade populacije, osnažuje mlade da se posvete aktivnom izučavanju fundamentalnih nauka i inženjeringu i doprinosi da budu konkurentniji vršnjacima u svijetu. Kamp na Lovćenu podiže i društvenu svijest o važnosti obrazovanja i ulaganja u mlade ljude, ukazujući da je za malu zemlju kao što je Crna Gora, najbrži put razvoja na bazi kreativnosti, inovativnosti i znanja”, poruluju organizatori.

Na ovogodišnjoj Ljetnjoj školi nauke predavanja će održati 30 istaknutih profesora i naučnika iz zemlje i svijeta – Belgije, Južne Koreje, Srbije, Brazila, Poljske, Švedske, Holandije i Ujedinjenog Kraljevstva. Prvi put, u okviru Škole biće organizovan i seminar Koherentne kvantne tehnologije na nanoskali koji će okupiti eminentne stručnjake iz oblasti nanotehnologija. Takođe, prvi put biće održan i Omladinski naučni forum kao dijalog o unaprijeđenju inovacionog i tehnološkog razvoja zemlje, na kom će se diskutovati i učešće mladih u traganju za mjestom i putevima razvoja Crne Gore, kao i potreba donošenja odluka zasnovanih na znanju i problemi i izazovi sa kojima se suočavaju mladi istraživači.

Antimaterija, Kvantni kompjuteri, Izazovi inženjerstva, Moć hemije, Antička DNK, Maligne transformacije, Metali u hrani,  Solarne ćelije, Zapisano u zvijezdama; Matematika i šah; Neurobiohemija i aktivnost mozga; Oksidativni stres, Green ICT, Nauka i etika – samo su neke od tema ovogodišnje Ljetnje škole nauke.

Istraživački kamp Planeta u tvojim rukama usmjeren je ka širenju svijesti o Crnoj Gori kao mogućem evropskom modelu održivog ekološkog razvoja. Učenici imaju priliku da se u toku trajanja kampa upoznaju sa izazovima u očuvanju životne sredine i biodiverziteta kao i osnovama energetske efikasnosti, zelene energetike i arhitekture, alternativnih izvora energije, klimatologije i različitih ekoloških aspektata današnjice.

Za sve učesnike, talentovane mlade istraživače, kampovi su besplatni, pri čemu su svi predavači, koordinatori i asistenti angažovani pro bono.

Centralna svečana prezentacija oba kampa Istraživačke stanice Lovćen biće održana u subotu, od 14 sati.

Istraživačku stanicu Lovćen, Fondacija PRONA organizuje uz podršku Skupštine Crne Gore, Ministarstva sporta, Ministarstva nauke, Ministarstva ekonomije, Univerziteta Crne Gore, Ministarstva prosvjete i Radio kluba “Podgorica”.