Počinju sedmi Otvoreni dani nauke 2017.

Ministarstvo nauke Crne Gore sedmi put organizuje festival Otvoreni dani nauke u nekoliko gradova širom Crne Gore, od 9. do 11. oktobra.

Cilj je da se na edukativan i zanimljiv način popularizuje nauka u crnogorskom društvu. Svečano otvaranje festivala zakazano je za ponedjeljak, 9. oktobra u 12 časova u zgradi Sportskog i kulturnog centra Univerziteta Crne Gore.

Ovogodišnje izdanje festivala je u duhu povezivanja nauke i umjetnosti, pod sloganom nauka otkriva – umjetnost stvara. Glavna izložba [email protected] je posvećena eksperimentu CMS-u, jednom od najvećih LHC eksperimenata u CERN-u, a kojem se Crna Gora zvanično pridružila ove godine kao punopravna članica.

Autor izložbe [email protected] – CERN, rukovodilac programa Nauka u pokretu – Prona, naučnik Mihael Koh, je tokom predstavljanja programa izložbe i radionica kazao da će se tim iz CERN-a potruditi da spoji nauku i umjetnost na jedinstven način uključujući druge profesije u program, a sa namjerom da se nauka predstavi djeci na prijemčiv i interaktivan način.

Slađana Krivokapić, autorka programa Upoznajte magične tajne biologije i hemije, kazala je da je glavni cilj programa promocija biodiverziteta i naučnoistraživačkog programa djeci svih uzrasta, zaljubljenicima u biologiju, koji će kroz jednostavne i interaktivne radionce saznati nešto više o procesima koji se dešavaju u živom svijetu.

Profesorica Gordana Medin, autorka programa STEAM and MEDIA Lab – Buđenje radoznalosti uz Alisu u zemlji čuda koji će biti predstavljen u Inovaciono-preduzetničkom centru Tehnopolis, u Nikšiću istakla je da se ovakav program po prvi put realizuje u našoj zemlji, te da predstavlja jedinstvenu simbiozu umjetnosti, filozofije, fizike elementarnih čestica, relativizma.

Vernes Zagora, rukovodilac programa Nauka u pokretu kazao je da je u posljednjih nekoliko godina cilj Fondacije PRONA promocija nauka na sjeveru Crne Gore.

-Ove godine tokom tri dana festivala posjetićemo Šavnik i Žabljak, potom smo u Pljevljima i Plužinama, a trećeg dana družićemo se sa djecom u Baru i Ulcinju. Radićemo eksprimente iz biologije, hemije i fizike. Biće zanimljivih stvari koje ne mogu da vide tokom nastave i ono što prirodne čine najzanimljivijim, a to su upravo eksperimenti, najavio je Zagora.

Svečano otvaranje festivala je u ponedjeljak, 09. oktobra u 12 časova. Festival će otvoriti ministarka nauke dr Sanja Damjanović, nakon čega slijede radionice i predavanja od 13 sati i 30 minuta do 15 časova, koje će držati: prof. dr Nataša Raičević sa Univerziteta Crne Gore – PMF Crna Gora i CMS, dr Christoph Schaefer CERN, Transfer znanja i tehnologija iz CERN-a i internacionalizacija u istraživanjima, prof. Joelnathan Butler, CMS portparol – CERN, Kako fizičari CMS-a izučavaju sudare u CERN-u kako bi razumjeli univerzum u kojem živimo i dr Michael Hoch – CERN na temu Nauka otkriva, umjetnost stvara.

I ove godine učenici će uživati u tradicionalnoj Fabrici znanja, na kojoj će biti veliki broj predavanja, radionica, kvizova i drugih interaktivnih sadržaja. Fokus je na novim IKT tehnologijama i prinicipima dizajna proizvoda, kao i upotrebu 3D štampača za izradu modela. Predavači će govoriti o tehnologijama Internet of Things, programiranju, djevojčicama u IT profesiji, bezbjednosti i zaštiti privatnosti na internetu.

Tokom festivala biće i umjetničko predstavljanje naučnih projekata finansiranih kroz program INVO Ministarstva nauke: Milena Živković, izrada murala Prostor za svjetlost (zgrada Tehničkih fakulteta), Nikola Latković, izložba fotografija i materijala prikupljenih kroz projekat KATUN (Galerija Art) i Luka Cakić, izrada ilustracija inspirisanih projektom LOVĆEN (Galerija Art).

U dvorcu Petrovića Kruševac u ponedjeljak u 18 časova će biti svečano otvorena izložba Dnevnik jednog zvončića o endemičnom zvončiću sa Lovćena, prirodnim i kulturnim vrijednostima planine, sa posebnim osvrtom na istorijat NP Lovćen i zaštitu biodiverziteta ovog područja, a koju realizuju NVO Ekološko – pravni centar, modna kreatorka Milena Đurđić i fotograf Dejan Kalezić.

Savez radio amatera i Crnogorsko astronomsko društvo organizovaće javno astronomsko posmatranje noćnog neba kroz nekoliko teleskopa, kao i razgovor sa posadom Međunarodne svemirske stanice u OŠ 21.Maj u Podgorici.

Informativna sesija o širenju izvrsnosti i učešća u evropskim programima za istraživanje H2020 i COST, sa gostovanjem predstavnika programa COST te uspješnih projekata iz Portugalije i Kipra, biće upriličena tokom panela EU Zona: Bolja povezanost i širenje izvrsnosti – Horizont 2020 i COST, u zgradi Rektorata UCG.

Na mini-sajmu BIO-ICT – nauka, inovacije i biznis za opšte dobro biće predstavljane najznačajnije inovacija koje se razvijaju u prvom Centru izvrsnosti u Crnoj Gori.

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore organizuje radionice o modelu pristupa invaliditetu zasnovanom na ljudskim pravima i novim područjima primjene ICT tehnologija, koje ovaj model otvara.

Ambasada Mađarske prirediće na Filozofskom fakultetu u Nikšiću zanimljivu izložbu o životu i radu najvećeg Mađara grofa Ištvana Sečenjija.

Predavači sa Fakulteta za sport iz Nikšića kroz igru će demonstrirati kako se prepoznaju daroviti za pojedine sportove, u mlađem školskom uzrastu. Pored toga, vršiće se tjelesna mjerenja koja mogu pomoći u prepoznavanju početnih problema gojaznosti i nezdravog života.

Polimski muzej iz Berana organizovaće stručne radionice na kojima će se učenici upoznati sa arheologijom, istorijatom arheoloških lokaliteta u sjevero-istočnom dijelu Crne Gore i njihovim značajem, te istraživanjima koja se sprovode i mjerama konzervacije radi očuvanja i zaštite…

Kompletan program festivala je dostupan na sajtu www.daninauke.me

  • dani nauke