Sjutra počinje arheološka škola za mlade – Arheolab

Međunarodna ljetnja arheološka škola za djecu – Areheolab, koju vodi diplomirana arheloškinja Asja Zec iz Padove, počeće sa radom u gradskom parku u Budvi sjutra, 3. avgusta i biće otvorena za djecu od 5 do 15 godina. Učešće je besplatno.

Škola je besplatna, a prijave nisu potrebne. Dovoljno je da roditelji dođu sa djecom u gradski park kako bi se pridružila školi.

Škola se održava u organizaciji Javne ustanove Muzeji i galerje Budve, već petu jubilarnu godinu.

U njoj će djeca na zanimljiv način doći na direktan kontakt sa areloškim istraživanjima antičke Budve i saznati šta znači biti dio istraživačkog tima.

“Škola će se održavati od 9 i 30 ujutro do 13 i 30 časova. Ove godine je 80. godišnjica od otkrivanja Antičke nekropole Budve, stoga ćemo ih svakim ponedeljkom voditi u Arheološki muzej gdje ćemo ih učiti o tome šta je to Antička nekropola, Helenistička i Rimska”, najavila je Zec.

Prvi dio škole je teorijski, a kasnije će djeca određene starosne dobi moći sama da istražuju unutar jednog drvenog boksa.

“Taj boks predstavlja jednu vremensku mašinu i svaki put kad djete uđe u nju ona je drugačija”, kazala je Zec.

Pored Asje Zec u školi će raditi i saradnici iz Arheloškog muzeja. Partner u realizaciji međunarodne ljetnje arheološke škole Arheolab je Turistička organizacija opštine Budva.

Izvor: RTV Budva