U 9 gradova Crne Gore predstave iz 7 zemalja svijeta

festival-cover

Jubilarni peti Međunarodni festival lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2016. koji će biti održan od sjutra do 18. septembra u KIC-u Budo Tomović, u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, biće zvanično otvoren u srijedu, 14. septembra u 20 sati.

Podgorica je i ove godine centar festivalskih zbivanja, a predstave će, pored Andrijevice i Danilovgrada, gostovati i u Herceg Novom, Beranama, Mojkovcu, Bijelom Polju, Petnjici i Kolašinu. Festival ove godine okuplja glumačke trupe iz čak 7 zemalja pa će se pred crnogorskom publikom predstaviti trupe iz Srbije, Izraela, Poljske, Turske, Meksika, Ukrajine i Brazila.

“Za ovih 5 godina sa Festivalom smo obišli čak 16 gradova Crne Gore. Naš cilj je da konačno cijela Crna Gora u jednom trenutku vidi taj festival, a to ne možemo velike logističke pomoći, ali tada bismo bili jedinstven festival na svijetu đe bi se u svakom gradu naše države odvijala makar po jedna festivalska predstava. To je konačni cilj, stremimo tome“, kazao je osnivač i direktor Festivala,  Davor Dragojević.

program_brosura-novo

Festival će otvoriti  predstava Alisa u zemlji čuda, Pozorišta lutaka Niš, iz Srbije, u Velikoj sali KIC-a. Istog dana u Centru za kulturu i sport u Andrijevici u 11 i u 13 sati biće izvedena predstava Kad je sve bilo zeleno, Teatra Ključ iz Tel Aviva, Turska, dok će u Centru za kulturu u Danilovgradu u terminu od 12 sati na programu biti predstava Toliko mora koju izvode Cris Miguel i Danilo Tomić iz Sao Paula, Brazil.

Drugog dana Festivala na programu je predstava Kad je sve bilo zeleno, koja će se davati u sali Dodest u Podgorici od 11 i od 18 sati. Istog dana u velikoj sali KIC-a biće odigrana predstava Lenka lutkarskog pozorišta Bjalistok iz Poljske u terminima od 12 i od 20 sati.

Takođe u četvrtak, 15. septembra, u Beranama će biti igrana predstava Maksimka i Galinka Pozorišta glumca i lutke Ternopolj iz Ukrajine, u sali Centra za kulturu od 11 sati, a u istom terminu u Petnjici  predstava Karađoz koju izvodi Teatar snova Gulhane iz Istanbula, Turska. Tog dana će u Herceg Novom u 12 sati na programu biti predstava Alisa u zemlji čuda, u dvorani Park dok će se u istom terminu u Kolašinu igrati brazilska predstava Toliko mora u sali Centra za kulturu.

U četvrtak će u predstavama uživati i publika u Bijelom Polju i Mojkovcu. Centar za djelatnosti kulture “Vojislav Bulatović-Strunjo” ugostiće turski asanbl koji će u terminu od 15 sati izvesti predstavu Karađoz, dok će u mojkovačkom Centru za kulturu Nenad Rakočević u 18 sati biti izvedena ukrajinska predstava Maksimka i Galinka.

Ovogodišnje jubilarno peto izdanje Festivala biće bogato i pratećim programom. Prvog dana Festivala, 14. septembra, u Dvorcu Petrovića na Kruševcu, u 19 sati, biće otvorena izložba radova Dragana Radulovića pod nazivom Jastuk za mrave. Izložba će trajati tokom Festivala, do 18. septembra, a posjetioci će moći da je pogledaju od 14 do 20 sati, na spratu Dvorca.

U subotu, 17. septembra biće održane dvije radionice za djecu: Karađoz za djecu koju će voditi Goher Ergun od 11 sati i Lutkarski kutak pod vođstvom Antonine Enalieve od 17 sati.

Festival je i ove godine takmičarskog karaktera, a o nagradama će odlučivati međunarodni stručni žiri kojeg čine uvaženi kulturni i pozorišni djelatnici: Goran Bulajić, reditelj i dramaturg – Crna Gora, prof. dr Fatma Kečeli, katedra za pozorište Duzdže Univerzitet – Turska, David Semenovič Burman, direktor Međunarodnog festivala Kukart iz Zraela, Rusija, Jelena Stojanović-Patrnogić, direktorica Pozorišta za decu Kragujevac i Međunarodnog lutkarskog festivala Zlatna iskra, Srbija i Sejfo Seferović, glumac Gradskog pozorišta Podgorica. Osim stručnog, postoji i Dječiji žiri koji dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu. Ove godine u dječjem žiriju su: Novak Nikolić – predsjednik, Mara Đaletić, Marija Jovićević, Milica Bulatović, Nikolaj Kaluđerović, Viktor Vukčević, Marko Vučinić, Dina Nikolić, Ljubica Đurković, Jelena Boljević, Dara Stojanović, Viktor Dlabač, Adrijana Albijanić, Mia Vojvodić, Lucija Podlesnik, Dunja Prelević, Jan Luka Podlesnik, Maša Drašler, Đina Stojanović, Nemanja Bulatović, Lara Velimirović, Nikola Grudić, Dušan Šoškić i Ognjen Novosel.

Festival dodjeljuje nagrade za predstave u zvaničnoj selekciji: Grand Prix za najbolju prestavu u cjelini, nagradu za najbolju režiju, nagrada najbolju dramaturgiju koja od ove godine nosi naziv Dragan Radulović, nagradu za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka, nagradu za najbolju scenografiju, nagradu za najbolju originalnu muziku, tri ravnopravne glumačke nagrade i nagradu dječijeg žirija za najbolju predstavu.

img_1729Kao i svake godine, ulaz je SLOBODAN, a publika će ulaznice (koje garantuju mjesto) moći da podigne sat vremena prije početka predstave, na biletarnici KIC-a Budo Tomović. Ne postoji mogućnost rezervacije.

“Zahvaljujući sponzorima i ove godine možemo da omogućimo besplatan ulaz. Moramo da napomenemo da još jedva zatvaramo tu finansijsku koncepciju jer i ti finansijski pomaci koji se dešavaju iz godine u godinu u stvari se dešavaju na način da mi ta sredstva ulažemo u poboljšanje programa”, pojasnila je osnivačica i direktorica komunikacija Festivala, Ljiljana Burzan-Nikolić.

Organizatori se nadaju da će doći u poziciju da imaju značajnija sredstva koja će biti fiksne prirode i koja će se naći u budžetu Grada, Države, ministarstava, odnosno da će se odrediti fiksna cifra koja će biti opredijeljena za Festival pa da ne moraju svake godine da kreću s nule, jer vjeruju da su pokazali koliko je važno i vrijedno za Glavni grad i za zemlju to što rade.

“Ukoliko ne ulažemo u djecu, nema budućnosti, investicija u djecu je investicija u budućnost“, kazala je Burzan-Nikolić.

Ove godine Festival su podržali Sekretarijat za kulturu glavnog grada/Glavni grad Podgorica, Ambasada Izraela, Turski kulturni centar Yunus Emre, Podgoričko kulturno ljeto, Turistička organizacija Podgorice, KIC „Budo Tomović”, Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma, Fondacija Petrović Njegoš, Agencija za elektronske medije, Dječji savez, Elektroprivreda Crne Gore, Lovćen životna osiguranja, Čelebić, NLB banka, Hipotekarna banka, Delta City, Crnogorski elektroprenosni sistem, Jugopetrol, Plantaže, Ziaya, Ledo i brojni mediji, štamparije i pojedinci.