U petak u Podgorici proslava Svjetskog dana igre

alegro

Baletska trupa Allegro proslaviće Svjetski dan igre u petak, 28. aprila, od 19 sati,  u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u Podgorici, 12. godinu zaredom, kada će publika imati priliku da uživa u koreografijama raznih plesnih stilova i pravaca koje izvode njihovi članovi ali i učenici baletskih škola “Vasa Pavić” i Princeza Ksenija, kao i članovi trupa iz Budve, Bara i Herceg Novog.

Ulaz je slobodan.

Od 2005. godine, Festival igre Allegro u Podgorici zajedno organizuju baletska trupa Allegro i KIC “Budo Tomović”.

Svjetski dan igre obilježava se od 1982. Godine, pod pokroviteljstvom UNESCO-a, sa ciljem proslave univerzalnog jezika igre, koji ne poznaje granice i spaja ljude širom svijeta. Slavi se na dan rođenja Žan Žorž Novera (29. april 1727.), koji se smatra tvorcem baletske umjetnosti.

Svake godine, istaknuti koreografi širom svijeta šalju poruke povodom Svjetskog dana igre. U Crnoj Gori, ove godine, poruku šalje Sanja Garić, koreograf i profesor plesa na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Festival će, ove godine, otvoriti, i poruku pročitati, poznata crnogorska glumica Žaklina Oštir.

„Ples je jezik naše duše. Plesnim pokretima približavamo se sebi, otvarajući puteve ka sopstvenom biću, ka istini. Što smo bliže sebi, lakše se približavamo drugima. Stoga je ples put do harmonije življenja. Plešite! Plesom zagrlite sebe i ljude oko sebe. Zagrlite život“, poručuje Garić, povodom proslave Svjetskog dana igre u Podgorici.

Baletsku trupu Allegro osnovale su baletski pedagozi ViktorijaStrugar i Sanja Garić sa ciljem promocije umjetničke igre u Crnoj Gori.